itfaiye haftası münasebeti ile ilgili yerel basına yaptığımız basın açıklaması
30 Eylül 2024
Okunma sayısı : 19
Tüm Yerel-Sen Tekirdağ Şube İdari Sekreteri Yunus Köksal, 310 yıllık geçmişe sahip İtfaiye Teşkilatı’nın bu yılki kuruluş yıldönümünü dolayısıyla yaptığı açıklamada, itfaiye emekçilerinin karşı karşıya olduğu ciddi sorunlar ve taleplerin çözülmemesi nedeniyle İtfaiye Haftası’nı bayram gibi kutlamanın mümkün olmadığını vurguladı.
İtfaiyecilik Haftası her yıl 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında kutlanıyor. Türkiye’de itfaiyecilik mesleğine gereken değerin verilmediği, birçok önemli sorunun çözülmeden görmezden gelindiği ifade ediliyor. İtfaiye çalışanları, yangınlar, trafik kazaları ve afetler gibi her türlü acil duruma müdahale ederek canları pahasına görevlerini ifa ediyorlar. Fakat mesleklerinin karşılaştığı fiziksel ve kimyasal tehlikeler, zehirlenme ve mesleki hastalıklar gibi risklere rağmen, bu emekçilere yönelik koruma ve hakların yetersiz kaldığı belirtiliyor.
MESLEKİ TALEPLER KARŞILANMIYOR
Tüm Yerel-Sen Tekirdağ Şube İdari Sekreteri Yunus Köksal’ın açıklamasında, itfaiyecilerin karşı karşıya olduğu temel sorunlara da dikkat çekildi. İtfaiye mesleğinin hala bir meslek olarak kabul edilmediği ve bu konuda liselerin ve meslek yüksekokullarının eğitimine rağmen, mezun olanların istihdam edilemediği ifade edildi. Ayrıca, itfaiyecilerin yaptıkları işin teknik ve yetenek gerektirdiği halde devlet memurları gibi değerlendirilip genel idari hizmetler sınıfına dahil edilmesi, mesleklerinin statüsüne zarar veriyor.
Bunun yanı sıra, Köksal, kamuoyunda yıpranma olarak bilinen fiili hizmet süresi zammından itfaiyecilerin sadece yangına müdahale ettikleri süre boyunca faydalanabildiklerini belirtti. Bu durumun, itfaiyecilik mesleğinin doğasında var olan sürekli riski göz ardı ettiğini dile getirdi.
PERSONEL YETERSİZLİĞİ SORUNU BÜYÜYOR
Açıklamada ayrıca, belediye itfaiye teşkilatlarında farklı statülerde çalışan personellerin bulunmasının iş barışını zedelediği, birçok belediyede norm kadro sayısının altında personelle çalışıldığı ve bunun iş güvenliği açısından büyük risk oluşturduğu vurgulandı. Yangınlar ve doğal afetlerde yaralanan ya da hayatını kaybeden itfaiyecilerin gazi veya şehit sayılması gerektiği, bu durumda mağduriyetlerinin giderilmesi ve ailelerine sosyal haklar tanınması gerektiği de dile getirilen talepler arasında yer aldı.
İtfaiyecilerin aldıkları maktu mesai ücretinden gelir vergisi kesildiği ve bu ödemenin işin riski ve zorluğu göz önüne alınarak taban aylığı kadar olması gerektiği savunuldu. Ayrıca, mevcut İtfaiye Yönetmeliği’nin revize edilmesi, Görevde Yükselme Sınavı’nın günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi ve itfaiye çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmesi gerektiği ifade edildi. Habertrak/Salih Aydın