Üye Ol TEL: 0312 4192980-81 - FAX: 0312 4192971
Anasayfa > Basın-Yayın > Haberler

ASGARİ ÜCRET DEĞİL, ASGARİ YOKSULLUK DAYATMASI!

24 Aralık 2025
Okunma sayısı : 65
2026 yılı için açıklanan 28 bin 75 TL asgari ücret, çalışanların insanca yaşam koşullarını karşılamaktan uzak olduğu gibi Anayasa’nın devlete yüklediği sorumlulukların da açıkça yok sayıldığını göstermektedir. Asgari ücretin istisna olmaktan çıkarılıp genel ücret haline getirildiği mevcut tabloda, emekçilerin yoksulluğa mahkûm edilmesine sessiz kalmamız mümkün değildir.

Türkiye’de kayıtlı çalışan işçilerin yaklaşık yarısı asgari ücretle çalıştırılmakta, kayıt dışı istihdam edilenlerin neredeyse tamamı da bu düzeyde gelir elde etmektedir. SGK’nın 2024 yılı verilerine göre 16 milyon 602 bin ücretli emekçinin 6 milyon 774 bini asgari ücretle, 1 milyon 682 bini ise asgari ücrete yakın ücretlerle çalışmaktadır. Bu tablo, kayıt dışı çalışanlar da eklendiğinde en az 10 milyon emekçinin ailesini asgari ücretle geçindirmeye çalıştığını açıkça ortaya koymaktadır.

Sendikalılaşma oranının yalnızca yüzde 14 olduğu Türkiye’de asgari ücret, işçi sınıfı için fiilen genel ücret haline gelmiştir. Bu nedenle asgari ücret yalnızca bir rakam değil, toplumun tüm kesimlerini doğrudan etkileyen bir sosyal adalet meselesidir. Anayasa’nın 55’inci maddesi devlete, çalışanların yaptıkları işe uygun adil bir ücret elde etmeleri için gerekli önlemleri alma ve asgari ücretin tespitinde geçim koşulları ile ülkenin ekonomik durumunu gözetme yükümlülüğü yüklemektedir.

Bugün gelinen noktada geçim koşulları herkesin malumudur. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Aralık 2025 itibarıyla 31 bin liraya, yoksulluk sınırı ise 95 bin liraya ulaşmıştır. Buna karşın açıklanan asgari ücret, bırakın sağlıklı beslenmeyi; Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde sıradan bir konutun aylık kirasını dahi karşılayamamaktadır. İktidarın yanlış ekonomi politikalarıyla derinleştirdiği enflasyon, ücretlileri ve sabit gelirlileri ezmeye devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıl yüzde 44,4 olarak gerçekleşen enflasyona rağmen asgari ücrete yalnızca yüzde 30 artış yapılmış, yılın ikinci yarısında herhangi bir iyileştirme dahi gerçekleştirilmemiştir. Enflasyonun bu yıl da yüzde 30’un altına düşmeyeceği açıkken, yeni dönemde asgari ücret artışının yüzde 27’de tutulması, Anayasa’nın “çalışanların geçim koşulları”na ilişkin açık hükmünün bilinçli biçimde görmezden gelindiğini göstermektedir.

Öte yandan, 2026 yılı bütçe görüşmeleri boyunca iktidar temsilcileri Türkiye ekonomisinin büyük bir başarı hikâyesi yazdığını, ülkenin gelişmiş ekonomiler ligine yükseldiğini iddia etmiştir. Eğer anlatılan bu tablo doğruysa, milyonlarca emekçinin gelişmiş bir ekonomiye yakışır bir ücretle çalıştırılması Anayasa’nın açık emridir. Buna rağmen yeni belirlenen asgari ücret yaklaşık 550 avro seviyesindedir. Oysa İrlanda’da asgari ücret 2 bin 340 avro, Hollanda’da 2 bin 245 avro, Almanya’da 2 bin 161 avro, Belçika’da ise 2 bin 112 avrodur. Gelişmiş ülke söylemiyle övünüp, emekçiye az gelişmiş ülke ücreti dayatmak hangi vicdana, hangi ahlaka sığmaktadır?

28 bin 75 lira; ne bir ailenin ne de tek başına yaşayan bir çalışanın insanca yaşamını sürdürebileceği bir gelir değildir. Siyasi iktidarın, asgari ücreti belirlerken Anayasa’nın emrettiğinin aksine çalışanların geçim koşullarını değil, yalnızca ücretin sermaye kesimine maliyetini esas aldığı açıktır. Asgari ücretin yalnızca 5 bin 971 lira artırılarak 22 bin 104 liradan 28 bin 75 liraya çıkarılması, emeğe bakışın en somut göstergesidir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak altını çiziyoruz: Meclis’ten geçirilen son bütçe, emekçiyi ve emekliyi yok sayan, yoksulluğu kalıcılaştıran bir tercihler bütçesidir. Toplu sözleşme masasında sağır, asgari ücrette kör olan siyasi iktidar; bütçede de tercihini bir kez daha emekten değil sermayeden yana kullanmıştır.

Hak arama mücadelesi baskılarla, polis ablukalarıyla ve barikatlarla engellenmeye çalışılsa da Birleşik Kamu-İş; kamu emekçilerinin ve emeklilerin sesi olmaktan asla vazgeçmeyecektir. Yoksulluğu dayatan bu düzene, emekçiye reva görülen bu adaletsizliğe boyun eğmeyeceğiz. Sebebi olmadığımız krizin faturasını ödemeyecek, emeğin hakkını alana kadar mücadeleyi kararlılıkla büyüteceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz.
 
TÜM YEREL-SEN
Merkez Yönetim Kurulu

Habere ait fotoğraflar

Şubeler Tümü
ADANA ŞUBE
Şube Başkanı : Seniha SOYLUGAN
Adıyaman İl Temsilciliği
Şube Başkanı : MURAT OZAN GÖÇENLER
ANADOLU ŞUBE
Şube Başkanı : MURAT OZAN GÖÇENLER
ANKARA ŞUBE
Şube Başkanı : FERDA MERTDİL
ANTALYA ŞUBE
Şube Başkanı : HASAN BALIK
AYDIN ŞUBE
Şube Başkanı : Mehmet BOZKURT
BALIKESİR ŞUBE
Şube Başkanı : Sezer YILDIZ
BOLU ŞUBE
Şube Başkanı : MUSTAFA KEMAL SEZER
Burdur Şube
Şube Başkanı : MESUT ÇÖREKLİ
BURSA ŞUBE
Şube Başkanı : ŞEBNEM MEDİHA AYDINGÜN
ÇANAKKALE ŞUBE
Şube Başkanı : HASAN KART
DENİZLİ ŞUBE
Şube Başkanı : ÖZKAN KARAKAYA
EDİRNE ŞUBE
Şube Başkanı : MÜMİN TOLGAHAN ARICANLI
ESKİŞEHİR ŞUBE
Şube Başkanı : Caner ÖZCAN
GİRESUN ŞUBE
Şube Başkanı : MURAT KISA
HATAY ŞUBE
Şube Başkanı : Engin Mansuroğlu
İSTANBUL 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : AYDAN SELMA ÖZKORKMAZ KAYA
İSTANBUL 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ÖMER BEYSÜMENGÜ
İSTANBUL 3 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : SEZGİN SEVİNÇ
İSTANBUL 4 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Gürhan KEÇELİ
İSTANBUL 5 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : HAKAN DEMİRCİOĞLU
İZMİR 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Ahmet KOLLAR
İZMİR 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : MURAT BEKAR
İZMİR 3 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Ufuk CENGİZLER
KIRKLARELİ ŞUBE
Şube Başkanı : SALİH CANBAZ
Kırşehir Şube
Şube Başkanı : ERTUĞRUL VAR
Manisa Şube
Şube Başkanı : MEHMET YILDIRIM
Mersin Şube
Şube Başkanı : SÜLEYMAN SARISOY
MUĞLA ŞUBE
Şube Başkanı : HÜSEYİN BARIŞ MARAŞ
TEKİRDAĞ ŞUBE
Şube Başkanı : Ali Şahin GÜLEN
Uşak Şube
Şube Başkanı : GÖKHAN TEPER
Afyonkarahisar Temsilciliği
Şube Temsilcisi : EMRE KÖKYAR
Amasya İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Bilecik Temsilciliği
Şube Temsilcisi : FAHRETTİN DURAL
ELAZIĞ TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : ABDÜLMUTTALİP GÜRBÜZ
GAZİANTEP İL TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : ALİŞAN BAŞAR
KAHRAMANMARAŞ TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : Fatih KÖRÜK
Karabük Temsilciliği
Şube Temsilcisi : OKAN ÇAKIR
Karaman Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Kars Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
KASTAMONU TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : RAŞİT BALABAN
Kayseri Temsilciliği
Şube Temsilcisi : TAYFUN DİNÇER
Kocaeli Temsilciliği
Şube Temsilcisi : CİHAN ALKAN
Konya Temsilciliği
Şube Temsilcisi : HASAN YALÇINKAYA
KÜTAHYA TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : MUSTAFA ÇELİK
Malatya Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MEHMET TUNÇ
Nevşehir İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi : GAZANFER YAPAR
Niğde Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Recep Üstüntaş
Ordu Temsilciliği
Şube Temsilcisi : YUSUF BAŞTA
Osmaniye Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Samsun Temsilciliği
Şube Temsilcisi : TÜRKER DİZDAR
Sinop Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MURAT ERSOY
Sivas Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Şevki KABASAKAL
Tokat Temsilciliği
Şube Temsilcisi : BÜLENT TÜREM
Trabzon Temsilciliği
Şube Temsilcisi : İSMAİL ÖZDEMİR
Yalova Temsilciliği
Şube Temsilcisi : SEYFULLAH ARMAĞAN
Yozgat Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Zonguldak Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MELİH KUMBAS
Yazarlarımız
Hızlı Erişim
Bilgi & Belgeler Tümü