Üye Ol TEL: 0312 4192980-81 - FAX: 0312 4192971
Anasayfa > Köşe Yazıları

DAHA FAZLA YAŞAMAK İÇİN, GÜNDE 6 SAAT ÇALIŞALIM

25 Mayıs 2015
Cengiz GÜLEBAY
Çalışma sürelerinin sınırlandırılması, çalışanların haklarını elde etmek için verdikleri mücadelenin başında gelmiştir. 20.yy’ın başında dünyanın bir çok uygar ülkesinde işçiler, çalışma süresini günde 8 saat ile sınırlandırılmasını, büyük bedeller ödeyerek elde etmişlerdir.
 
Çalışanların, çalışma süreleri, günlük ve haftalık olarak kaç saat çalışacakları, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmesiyle belirlenebilmesine rağmen; İş kanunuyla üst sınırlar kesin olarak tespit edilmiştir.Bu nedenle, çalışma sürelerinin belirlenmesi sırasında, yasayla düzenlenen üst sınırlamalara bağlı kalınması zorunluluktur.
 
Türkiye’de 1936 tarihli İş Yasası ile çalışma süresi günde 8, haftada 48 saat olarak belirlenmiştir.  1971 yılında çıkarılan ikinci İş Yasası’nda da bu düzenleme devam etmiş; ancak 1983 yılında yapılan değişiklik ile ülkemizde de çalışma süresi günlük 7.5 saat ve haftalık 45 saat olarak sınırlandırılmıştır. O günden bugüne ülkemiz de birçok değişiklik olmasına rağmen, haftalık ve günlük çalışma sürelerinde bir değişikliğe gidilmemiştir. Hala yürürlükte olan  4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesi uyarınca; genel olarak normal çalışma süresi haftada en çok 45 saattir.
 
Dünya'nın birçok ülkesi; Haftada 4 gün çalışıp, 3 gün tatil yapmayı, çalışma sürelerini haftada 30 saate-günde 6 saate düşürmeyi tartışırken, Türkiye, bu tartışmanın oldukça uzağında kalmıştır. Haftalık Çalışma Saatleri açısından Dünyanın farklı ülkelerine baktığımızda; Avustralya:  38 saat, Çin: 40 saat, Çek Cumhuriyeti: 40 saat, Fransa:  35 saat, Almanya: 38 saat, İtalya: 40 saat, Japonya: 40 saat, Meksika: 40 saat, ABD: 40 saat olarak göze çarpmakta ve bu ülkeler arasında Türkiye: 45 saat haftalık çalışma süresi ile dikkat çekmektedir.
 
1983 yılında yapılan düzenleme ile 45 saate düşen Haftalık çalışma süresinin daha aşağılara çekilmesi, günümüz Türkiye'sinde  tartışılmak durumundadır.  Çünkü; Dünya Teknoloji ve Bilgi çağını yaşamakta, gelişim baş döndürücü bir hızla aralıksız devam etmektedir. Ülkemiz 1983 yılına göre refahını artırmış, Altyapı eksiklerini önemli ölçüde gidermiş, Gayri safi yurtiçi hasıla ve üretim miktarlarını artırmıştır.Bu artış hiç şüphesiz ki Emeğin eseridir.Ülkemizde çalışan kesimler 32 yılın sonunda Ülkenin refahını artırmış, ülkeyi büyütmüş ve geliştirmiştir.Haftalık çalışma süresinin 45 saat olarak belirlendiği 1983 yılına göre Türkiye'nin Kişi başına düşen Gayrisafi yurtiçi hasılasına baktığımızda, en kötü ihtimalle 4 kat arttığını görüyoruz. Bu artış EMEĞİN artı değeridir ve Emeğin payı verilmelidir.
 
Bu verilere baktığımızda; Şimdi emekçilerin daha az çalışması ve daha çok ücret almasını sağlamanın zamanı gelmiştir. Haftalık çalışma süresi Fransa'da 35 saat ise, Türkiye'de neden değil? Madem ülkeyi büyüten emekçiler, Emekçilerinde yaşamaya daha çok zaman ayırmalarını sağlamamız gerekir. Türkiye'de  Haftalık çalışma süresi 36 saate veya 30 saate düşürülmelidir. 32 yılda ülkeyi bu günlere taşıyan emekçilerin hayata daha fazla zaman ayırma hakları vardır. Çalışmadan yaşayanlar için, yaşamadan çalışmak zorunda değiliz. Emekçilerin de hayatına, çocuklarına, ailesine, arkadaşlarına daha fazla zaman ayırması yaşamsal bir ihtiyaçtır.
 
TUİK' e göre Türkiye'de 26 Milyon kişi çalışmaktadır. Günlük çalışma süresini 7,5 saatten 6 saate düşürürsek, yaklaşık % 20 oranında İş alanı ortaya çıkacaktır. Bu hesaba göre; 5,2 Milyon İşsiz İnsanımıza İş sahalarının açılacağı görülmektedir. TUİK rakamlarına göre İşsizlik rakamının 3 Milyon olduğunu dikkate alırsak, bu düzenlemeyle istihdam sorunu kalmayacak, İşsizlik tükenecektir. Çalışma süresinin Haftada 36, günde 6 saate düşmesiyle vardiya postaları da 4 vardiya olarak düzenlenecektir.
 
Daha iyi bir dünyada,Çocuk İşçiliğin olmadığı, Cebri çalışmanın olmadığı, Eşitsizliklerin olmadığı,İşyerinde tehlikelerin olmadığı, İnsana yakışır iş zamanı ŞİMDİ. Özgürce biraya gelmek, Özgürce ihtiyaçlarımızı tartışmak, Daha iyi bir dünyada, Hepimize insana yakışır iş zamanı ŞİMDİ.
 
İnsana yakışır İş istiyoruz. İnsana yakışır İş; onurlu çalışmaktır, ailelerimizi doyurmaktır, çocuklarımızı eğitmektir, Sesimizi duyurmaktır,  ayrımcılıktan korunmaktır, güvenlik, sağlık ve korumadır, sevdiklerimize ve hayata daha çok zaman ayırmaktır,  İnsana yakışır İş; daha iyi bir yaşam standardı sağlar,  İnsana yakışır İş; onurlu bir emeklilik demektir.
Kendimiz için, ailelerimiz için, hepimiz için, Tüm Türkiye için şimdi tam zamanı;
İnsanca yaşamak için, İnsana yakışır İş olmalı; Çalışma sürelerini; Haftada 36 saate, günde 6 saate düşürelim. İstihdamı artıralım, İşsizliği tüketelim, İnsanca yaşamaya zaman ayıralım. İnsanca yaşamak her kesin hakkıdır.

Yazarın Diğer Yazıları

Şubeler Tümü
ADANA ŞUBE
Şube Başkanı : Seniha SOYLUGAN
ANADOLU ŞUBE
Şube Başkanı : MURAT OZAN GÖÇENLER
ANKARA ŞUBE
Şube Başkanı : Tuncay MUTİ
ANTALYA ŞUBE
Şube Başkanı : Demet KURUPINAR
AYDIN ŞUBE
Şube Başkanı : Mehmet BOZKURT
BALIKESİR ŞUBE
Şube Başkanı : Sezer YILDIZ
DENİZLİ ŞUBE
Şube Başkanı : ÖZKAN KARAKAYA
EDİRNE ŞUBE
Şube Başkanı : Mümin Tolgahan ARİCANLİ
ESKİŞEHİR ŞUBE
Şube Başkanı : Caner ÖZCAN
HATAY ŞUBE
Şube Başkanı : Engin Mansuroğlu
İSTANBUL 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : AYDAN SELMA ÖZKORKMAZ
İSTANBUL 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ÖZLEM OSOY
İSTANBUL 3 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : TUNCAY KASARCI
İSTANBUL 4 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Gürhan KEÇELİ
İSTANBUL 5 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ABDÜLHAMİT PEHLİVAN
İZMİR 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Ahmet KOLLAR
İZMİR 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ALİ BALIK
İZMİR 3 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Erdoğan MUTUOĞLU
KIRKLARELİ ŞUBE
Şube Başkanı : SALİH CANBAZ
Kırşehir Şube
Şube Başkanı : ERTUĞRUL VAR
Manisa Şube
Şube Başkanı : RECEP ABATAY
Mersin Şube
Şube Başkanı : SÜLEYMAN SARISOY
MUĞLA ŞUBE
Şube Başkanı : YÜCEL KILINÇ
TEKİRDAĞ ŞUBE
Şube Başkanı : Ali Şahin GÜLEN
Adıyaman İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi : ÜNAL BAYRAM
Afyonkarahisar Temsilciliği
Şube Temsilcisi : FAHRİ SELVİ
Amasya İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Bilecik Temsilciliği
Şube Temsilcisi : FAHRETTİN DURAL
Burdur Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MESUT ÇÖREKLİ
Çanakkale Temsilciliği
Şube Temsilcisi : HASAN ÇAĞRI KILIÇ
Diyarbakır Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Ayhan GÜN
ELAZIĞ TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : ABDÜLMUTTALİP GÜRBÜZ
GİRESUN TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : Hasan YILMAZ
KAHRAMANMARAŞ TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : Fatih KÖRÜK
Karabük Temsilciliği
Şube Temsilcisi : OKAN ÇAKIR
Karaman Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Kars Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
KASTAMONU TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : RAŞİT BALABAN
Kayseri Temsilciliği
Şube Temsilcisi : TAYFUN DİNÇER
Kocaeli Temsilciliği
Şube Temsilcisi : CİHAN ALKAN
Konya Temsilciliği
Şube Temsilcisi : HASAN YALÇINKAYA
Malatya Temsilciliği
Şube Temsilcisi : İLKER GÖKTAŞ
Nevşehir İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi : GAZANFER YAPAR
Niğde Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Recep Üstüntaş
Ordu Temsilciliği
Şube Temsilcisi : YUSUF BAŞTA
Osmaniye Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Samsun Temsilciliği
Şube Temsilcisi : TÜRKER DİZDAR
Sinop Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MURAT ERSOY
Sivas Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Şevki KABASAKAL
Tokat Temsilciliği
Şube Temsilcisi : BÜLENT TÜREM
Trabzon Temsilciliği
Şube Temsilcisi : İSMAİL ÖZDEMİR
Uşak Temsilciliği
Şube Temsilcisi : KENAN KARA
Yalova Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Yozgat Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Zonguldak Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MELİH KUMBAS
Yazarlarımız
Hızlı Erişim
Bilgi & Belgeler Tümü