SÖZLEŞMELİLERİN KADROYA GEÇİRİLME MÜCADELEMİZ EMEKÇİLER LEHİNE SONUÇLANDI.
ANCAK MAAŞ VE DERECE SORUNLARI DA ÇÖZÜLMELİDİR!
Siyasi iktidarın sözleşmeli personel alımına son vermesini, liyakat ilkesinin gözetilmesini ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yüz binlerce sözleşmeli personelin kadro mağduriyetinin giderilmesini Tüm kamu emekçilerinin sendikal mücadelesi başarıya ulaştırmıştır.
Sözleşmeli kamu personeli, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4/B maddesi kapsamında istihdam edilmekteydi ancak yıllardır AKP iktidarı genel seçimler öncesi sözleşmeli personelin “kadroya” geçirileceğine söylemesine rağmen bugüne kadar ciddi bir adım atmamıştır. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle kamuda iş güvencesiz ve işten atılma tehdidiyle çalışma zorunda kalan sözleşmeli 566 bin 68 kişi güvenceye kavuşacak yasal düzenlemeyi “7433 sayılı “Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar İle 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” nihayet Meclis tarafından 19.01.2023 tarihinde kabul edildi.
Tüm Yerel-Sen sendikası yıllardır kamu emekçileri, 4A, 4/B, sözleşmeli personel vb. ayrımlarına tutulmamalı, tüm kamu emekçileri aynı statüde istihdam edilmeli diyerek mücadele yürütmektedir. 2023 yılında kamuda çalışan 566 bin 68 kişi 4/B statüsündeki sözleşmeli personel bir an önce iş güvencesine kavuşturulmalı haykırışı yanıt bulması sevindiricidir.
657 Sayılı Kanunu’nun 4-B maddesine göre çalıştırılan yüz binlerce sözleşmeli personel 1978 tarihli sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair Bakanlar Kuruluyla yürürlüğü konulan çok eski ve her haliyle köhnemiş mevzuatın mağduriyeti giderilmesi yönünde önemli bir adım atılmıştır. Ancak Vekil imam-hatip ve vekil müezzin-kayyımlar için hem sözlü sınav yapılmakta hem de KPSS şartı aranmakta iken vekil ebe ve hemşire için herhangi bir şart aranmaması eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurguluyoruz.
Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ilişkin düzenlemenin ana hatlarını şu şekilde açıklayabiliriz;
? Üç yıl süreyle aynı kurumda sözleşmeli personel olarak çalışanların kadroya geçişleri rutine bağlanacak.
? Mahalli idarelerde sınavsız sözleşmeli personel alımı sona erdirilmektedir. Kanuna göre, mahalli idarelerde sözleşmeli personel istihdamı bu idarelerde memur kadrolarına ilk defa alınma usulüne tabi tutulmakta, üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanmaları ve bu kapsamda memur kadrolarına atananların bir yıl süreyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklinin yapılamaması öngörülmektedir.
? 657 sayılı Kanun’un 4/B maddesinde yapılan düzenleme ile sözleşmeli personelin görevden uzaklaştırılması ve disiplin hükümleri, cezaları, yetkili merciler ve disiplin kurulları ve diğer hususlar devlet memurlarının tabi olduğu hükümler uygulanacak.
? Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev yapan vekil imam-hatip ve vekil müezzin ve Kayyım olarak görev yapmakta olanlardan KPSS sonuçlarına göre sözlü sınav yapılarak kadro verilecek.
? Kanunla yapılan düzenleme ile 25 değişik mevzuata göre istihdam edilen sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçiriliyor.
? Kadroya geçirilen mahalli idarelerdeki sözleşmeli personel için nakil sınırı getirilmektedir.
? Ara dönemde yapılan atamalar için düzenleme yapılarak kamuda eşitlik ilkesine aykırı hareket edilmiştir. 5393 sayılı Kanun’un 49’uncu maddesine göre ara dönemde sınavsız olarak atananların hem üç yıl sonra memur kadrosuna atanmaları hem de 1 yıl sonra başka kurumlara nakilleri mümkün olacaktır.
? Kanun teklifine göre, 28/11/2022 tarihi itibarıyla 657 sayılı Kanun’un 86’ncı maddesi kapsamında Sağlık Bakanlığı teşkilatında açıktan vekil ebe ve hemşire olarak görev yapmakta olan ve 657 sayılı Kanun’un 48’inci maddesinde belirtilen genel şartları taşıyanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde müracaat etmeleri hâlinde, Bakanlık tarafından ebe ve hemşire kadrolarına atanırlar.
Binlerce sözleşmeli personel istihdam edilerek kamuda bir dönüşüm yapılmak isteniyorsa; kamuda eşitlik ilkesi gözetilmelidir tüm sözleşmeli personelin kadroya geçişi rahat şekilde yapılmalıdır.
Kamu emekçileri hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamalıdır ve devletin memuru ve çalışanı olarak görev yapmalıdır.
Devletin temeli adalettir. Devlet, memuru arasında ayrım yapamaz.
Tüm Yerel-Sen Sendikası olarak diyoruz ki; Devlette, kadrolu-sözleşmeli ayrımı son bulması büyük bir kazanım olduğunu belirtiyoruz ancak kamuda sözleşmeli veya kadrolu memurlarını temel sorunlarının diğerleri de tayin hakkı, derece, kademe, kıdem, puan, maaş farkı, izin farklılıkları vb olduğunu acilen bu konuda da adım atılmasının istiyoruz.
TÜM YEREL -SEN
MERKEZ YÖNETİM KURULU